O NAMA

World Robot Olympiad™

Mašinski fakultet Univerzitet Crne Gore

Edutus Univerzitet

O World Robot Olympiad™

World Robot Olympiad™ (Svjetska olimpijada u robotici) je startovala 2004. godine. Saglasno svojoj misiji, njen cilj je okupiti mlade ljude iz cijelog svijeta kako bi razvijali svoju kreativnost i vještine dizajniranja i rješavanja problema kroz izazovna i obrazovna takmičenja i aktivnosti u pravljenju robota.

WRO je započela sa promocijom robotike među mladima širom svijeta, s nadom da će se kroz izučavanje robotike povećati interesovanje mladih za STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics – nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) predmete i nadahnuti inovatori sjutrašnjice. WRO je globalni turnir posvećen nauci, tehnologiji i obrazovanju sa izazovnim i edukativnim takmičenjima iz robotike. Koristeći kreativnost, pronalazački duh i metodički pristup problemima, mladi razvijaju vještine potrebne za rješavanje bilo koje situacije.

Takmičenje je otvoreno za mlade od 8 do 19 godina u 4 kategorije (RoboMission, RoboSport, Budući inovatori, Budući inženjeri). Timovi prave svoje robote od LEGO MINDSTORMS® elemenata, ali su dozvoljeni i drugi upravljački uređaji, gradivni elementi i programski jezici u zavisnosti od kategorije takmičenja.

Ono što je najzanimljivije je da se svake godine različiti izazovi fokusiraju na probleme iz realnog svijeta. Sve, poput pronalaženja održivih rješenja za klimatske promjene, zaštite biodiverziteta, pronalaženja metoda za precizno uzgajanje i prevenciju bespotrebnog trošenja hrane…, može biti povezano sa životom koji timovi poznaju.

WRO turniri se organizuju u više od 90 zemalja i svake sezone se nove zemlje priključuju takmičenju. Najbolji timovi sa državnih takmičenja imaju mogućnost da učestvuju na svjetskom međunarodnom finalu, koje se održava svakog novembra i čiji su domaćini različite zemlje, ali i na tzv. Friendship Invitation međunarodnim događajima.

O Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore

Savjet Tehničkog fakulteta u Podgorici je 1970. godine donio odluku o osnivanju Mašinskog odsjeka u sastavu Tehničkog fakulteta. Prva generacija studenata započela je studije mašinstva školske 1970/71. godine. Odsjek je otvoren na osnovu izraženih zahtjeva crnogorske privrede za ovim profilom stručnjaka. Mašinski odsjek Tehničkog fakulteta prerasta 1978. godine u Mašinski fakultet u okviru Univerziteta „Veljko Vlahović“, današnjeg Univerziteta Crne Gore. Na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore akreditovana su tri studijska programa: Mašinstvo, Drumski saobraćaj, Mehatronika.

Mašinski fakultet posebnu pažnju posvećuje talentovanim i vrijednim studentima, prateći njihova interesovanja za dalje usavršavanje i omogućavajući im da kroz projekte i diplomske i magistarske radove prodube znanja iz oblasti koje ih interesuju. Takođe, talentovani studenti se uključuju i u stručne projekte i istraživački rad, shodno sopstvenim interesovanjima.

Mašinski fakultet je, naročito nakon osnivanja studijskog programa Mehatronika, uvijek podržavao praktičan rad studenata, omogućavajući nabavku opreme za praktične studentske projekte i pružajući mogućnost studentima da rade u laboratorijama fakulteta samostalno (pored rada pod mentorstvom nastavnika) i u vrijeme kada njima odgovara. Takođe je omogućavao studentima da učestvuju na takmičenjima iz robotike, kao što je Robot Challenge koje se održavalo u Beču. Brojni su roboti, senzori, automatizovani uređaji i sistemi koje su projektovali i napravili studenti.

Naš nastavnik je podstakao srednje stručne škole tehničke struke u Podgorici da učestvuju na FTC (FIRST Tech Challenge) regionalnim i evropskim takmičenjima, poklonivši školama LEGO NXT opremu. Naši studenti su, s obzirom na to da imaju iskustvo sa LEGO EDUCATION opremom, obučili prve mentore ovih škola, a takođe i mentore nekoliko osnovnih škola koje su se pripremale za FLL (FIRST LEGO League) takmičenja.

Krajem 2019. godine Univerzitet Crne Gore je postao novi član WRO organizacije. Mašinski fakultet je preuzeo obavezu organizovanja državnih WRO takmičenja. Ovaj zadatak je u savršenom skladu sa od ranije postojećim aktivnostima i postavljenim ciljevima rukovodstva i nastavnog osoblja fakulteta da radi na promociji STEM oblasti među djecom i omladinom, posebno kroz zainteresovanost djece i omladine za robotiku, jer smo svjesni da napredak i razvoj neke države zavisi najviše od STEM oblasti.

O Edutus univerzitetu

Edutus univerzitet je osnovan 1992. godine u Tatabanji u Mađarskoj. To je univerzitet orjentisan ka studentima, a studenti i nastavnici imaju bliske i lične veze. Edutus je 2018. godine postao univerzitet primijenjenih nauka.

Edutus je visokoobrazovna ustanova u privatnom vlasništvu, kojim upravlja Edutus Nonprofit Ltd., akreditovan od strane mađarskog Odbora za akreditaciju. Edutus univerzitet daje sve od sebe da svojim novim diplomcima pruži odlične šanse na tržištu rada. Sa stalnim obnavljanjem ponude specijalizacija u svojim programima obuke ((npr. Turizam po zamkovima, SSC specijalista (SSC – Shared Service Center, Zajednički uslužni centar), marketing sadržaja, inovativni biznis, e-poslovanje, upravljanje objektima i laserske tehnologije…) Univerzitet svojim studentima pruža znanje i kompetencije koji se mogu direktno koristiti u praksi. Pokretanjem dualnih studijskih programa 2017. godine dodatno se ojačao praktično orjentisani pristup, koji je oduvijek bio karakterističan za Univerzitet.

Edutus, takođe, stavlja poseban naglasak na podsticanje mladih da se zainteresuju za STEM oblasti, kao i na podsticanje talenata. Izvanredno sredstvo za to je organizovanje takmičenja u izradi i programiranju robota. Edutus je regionalni organizator međunarodne Prve Lego Lige (FIRST® LEGO® League) i stekao je pravo da bude državni organizator WRO takmičenja od 2014. godine. Prve godine je državno WRO takmičenje započeto sa samo 11 prijavljenih timova da bi, zahvaljujući sve većem i većem interesovanju, na državnom takmičenju 2019. godine učestvovalo čak 180 timova.

Univerzitet Edutus je osvojio pravo da organizuje 16. međunarodno finale WRO 2019. Mađarska je prva evropska zemlja koja je bila domaćin ovog takmičenja i u novembru 2019. godine je ugostila preko 420 timova i 12.000 posjetilaca iz cijelog svijeta.

Zbog uspješne organizacije međunarodnog finala i angažovanja na proširenju takmičenja na Centralnu Evropu, gospodin Péter Tamás Szilasi (generalni direktor Edutus Nonprofit Ltd.) je od strane WRO asocijacije izabran za člana Savjetodavnog odbora.

Edutus ima za cilj proširenje WRO takmičenja i njegovo uvođenje u ostale evropske zemlje. Uz podršku i iskustvo Edutus univerziteta, zadivljujuće druženje se održava i u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Češkoj, Gruziji i Slovačkoj. Štaviše, Edutus univerzitet je 2017. godine postigao to da WRO LEGO takmičenje u robotici u Mađarskoj postane jedno od finansijski podržanih obrazovnih takmičenja, što je bio ogroman iskorak, s namjerom da se slično postigne i u pomenutim državama.